Új, 30. évfordulós Fat Boy®

A Harley-Davidson egy ikon előtt hajt fejet a 30. évfordulós Fat Boy® modellel. A sötét tónusú fényezéssel és bronz kiemelésekkel ellátott, koromfekete Milwaukee-Eight® 114 motorblokkal felszerelt 30. évfordulós Fat Boy modellből mindössze 2500 példány készül, a sorszámokat pedig a modellek üzemanyagtartály-konzoljára szerelt táblán jelenítik meg. 

A Fat Boy botrányos névválasztás volt egy olyan modell számára, amely az 1990-es bevezetésekor igencsak lenyűgözőre sikerült. Kizárólag a Harley-Davidsonnak van elég önbizalma ahhoz, hogy egy modellt Fat Boynak (kövér fiúnak) nevezzen el. A történet – Willie G. Davidson – A Harley-Davidson 100 éve című könyvében olvasható vallomása szerint – történet a következő: „Bizonyára érdekel benneteket, hogyan jöttünk elő a Fat Boy név ötletével, és erről számtalan mesét hallottam már, amelyek közül nagyrészt egyik sem felel meg a valóságnak. Az igazi történet a következő: nehéz olyan neveket találni, amelyek az utcán is népszerűek tudnak maradni. Mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést: „Milyen nevet ragasztanak majd rá az utcán?”, és abból kell kiindulni. Valami szokatlant kerestünk, és talán valami olyat, ami egy kissé szabadszájú, hiszen milyen menő az, ha a néha a saját termékedből gúnyt tudsz űzni. Bennem, és számos más bennfentesben, akik látták a modellt, olyan „vaskos”, „kövér” érzetet keltett. Így a marketingesek előálltak a „Fat Boy” ötlettel – és az utca átvette ezt az elnevezést.”

– A Fat Boy megjelenésének, arányainak és vonalainak a kiinduló alapja egy 1949-es Hydra-Glide motorkerékpár volt, amelyet a motorosok új generációja számára modern formába hoztunk – magyarázza Brad Richards, a Harley-Davidson stílusért és dizájnért felelős alelnöke. – Azok a motorosok oda voltak a háború utáni dizájnért, de a modern időkre jellemző ipari megjelenés tiszta egyszerűsége is elvarázsolta őket. A Fat Boy modell 2018-as változata mindezeket az elemeket hűen megragadta. A mostani, 30. évfordulós modellel valami nagyon különlegeset szerettünk volna alkotni, így hát a motorosok sötétebb árnyalatok iránti vonzódására apelláltunk, illetve limitált kiadású / sorozatgyártású stratégiát választottunk a motorkerékpár igazán különlegessé és exkluzívvá tételéhez.”

A 30. évfordulós Fat Boy motorkerékpár tiszteleg az eredeti modell által bejárt három évtizedes diadalmas életút előtt, amely modell merész újraértelmezését a sötét tónusú fényezések és a Vivid Black szín teszi különlegessé. A mart felületű öntött alumínium Lakester-kerekeket Satin Black fényezéssel látták el. A koromfekete Milwaukee-Eight 114 motorblokk fedele fényes fekete, amelynek bronz tónusú írás ad megfelelő hangsúlyt az alsó szelepfedeleken és a gyújtásfedélen. A kipufogó Black Onyx fényezést kapott: ez egy gőzzel történő réteg-előállítási módszerű fényezés, amely esetében a fényes hatást fényezés alatt lévő krómréteg adja.

A megszokott modelltől eltérő karakterisztikus sötét tónusú megjelenést a Vivid Black fényszóróburkolat, kormány és lábtartók teszik teljessé. Az új bronz tónusú, „vízeséses” Fat Boy benzintank-logó jól illik a fekete fényezéshez és más bronz díszítéshez, amely a 30. évfordulós Fat Boynak egyedi ízt ad a megszokott modellhez képest.

A 2018 óta gyártott Harley-Davidson® Softail® családból kiindulva a Fat Boy modell egy ikont értelmez újra teljesítmény és megjelenés szempontjából egyaránt. A Fat Boy masszív első futóművén a csúcsdíszt egy új formatervezésű burkolattal ellátott led-fényszóró jelenti. A Lakester alumínium tárcsakerekek alátámasztják a Fat Boy stílusjegyeit. A 160 mm-es első gumit egy 240 mm-es, a custom gyári megjelenést erősítő hátsó gumi ellensúlyozza.

A Softail alap és a felfüggesztés együtt egy szilárd, mégis könnyű vázat alkotnak, amely a legigényesebb cruiser motorosok elvárásainak is messzemenően eleget tevő mozgékonyságot és teljesítményt biztosít. Az egy rugóstagú hátsó lengéscsillapító megőrzi a Softail váz jellegzetes hard tail vonalait, az egyenletes motorozást és kimagasló menetdinamikát pedig az ülés alatt elhelyezett, optimális szögbeállítású szimpla rugós lengéscsillapító biztosítja. A távirányításos hidraulikus előfeszítés egyszerűen egy ülés alatti tekerőgomb elfordításával állítható, amely a motorozási élményt és a menetdinamikát pillanatok alatt a motoros súlyához igazítja.

A Softail meghajtási lehetőségei közül a legnagyobb teljesítményt nyújtó Milwaukee-Eight® 114 V-Twin motorblokk inspiráló erővel és klasszikus megjelenéssel, hanggal és érzettel tölti fel a motorkerékpárt. A szilárdan rögzített hajtáslánc még jobban kiemeli a váz erőteljességét. A dupla motorblokk-ellensúly csökkenti az üresjárati elsődleges rezgést.

Az 1989-ben 1990-es modellként bevezetetett eredeti Fat Boyt a Harley-Davidson legendás formatervezői, Willie G. Davidson és Louie Netz tervezték, akik a friss, modern megjelenést kombinálták a klasszikus Harley-Davidson stílusjegyekkel. Az „egy darab fából faragott” jelleg eléréséhez a motorkerékpárt egyszínű Fine Silver Metallic fényezéssel látták el, valamint egy ehhez passzoló porfesték-bevonatos vázzal. Alumínium tárcsakerekeken gurult (a hátsót ráadásul a Softail váz egészítette ki), amely a Fat Boy modell meghatározó jellegzetességét adta. A levágott sárvédővel ellátott széles első kerék, a széles kormány és a masszív krómozott kerettel és FL-stílusú polírozott burkolattal ellátott, 18 cm széles fényszóró igencsak tagbaszakadt megjelenést kölcsönzött a motorkerékpárnak. Maga Willie G. Davidson tervezte a szárnyag tanklogót, amely azóta a Fat Boy modell elválaszthatatlan részévé vált.

A Harley-Davidson Fat Boy modellje a Terminátor 2: Az ítélet napja című filmben való 1991-es szereplése folytán – amikor is Arnold Schwarzenegger egy Fat Boy motorkerékpáron húz végig Los Angelesen a drámai üldözéses jelenetben – a popkultúra részévé vált. A film nemzetközi siker lett, amely segített a Fat Boyszámára a Harley-Davidson márka szilárd megalapozásában számos országban, legfőképpen Európában.

A Fat Boy modellt rendszeresen újabb és újabb stílusjegyekkel látták el 2018-ig, amikor is egy vadonatúj Fat Boy gördült ki a gyárból megújított Softail vázzal és a Milwaukee-Eight motorblokkal. A jelenlegi Fat Boy modell valamennyi megkülönböztető jegy esetében „csutkára állítja a hangerőt”: az alumínium tárcsakeréktől kezdve a masszív fényszórón keresztül a fényszóróburkolatig. A Fat Boy fizikailag az egyik legjobb motorkerékpár, amely valaha is megjelent a Harley-Davidson portfoliójában.

 

Írásunk a Harley-Davidson Motor Company 2020. február 3-án kiadott anyaga alapján készült.

 

d

Fel!