FaakerSee – az európai „Harleywood”

Egy vérbeli motorosnak legalább egyszer az életben mindenképpen el kell(ene) mennie az ausztriai Faaker See-hez – a Faaki-tóhoz – az Európai Motoros Hétre (European Bike Week). Az amerikai Sturgis-ben tartott híres Harley-Davidson-os motoros találkozó (Sturgis Motorcycle Rally) után ez a második legnagyobb ilyen esemény a világon – s ráadásul itt van „a szomszédban”.

Idén mi is felkerekedtünk, s négy motorral öten tettük tiszteletünket szeptember 3. és 8. között az európai „Harleywood”-ban. Mindez persze alapos és hosszadalmas előkészületet igényelt, hiszen – mint azt már említettük, a világ második legnagyobb, 1998 – a Harley-Davidson 95. születésnapja  – óta létező motoros találkozójáról van szó –, s nem lehet egyik pillanatról a másikra „csak úgy” nekiindulni.  Az borítékolható, hogy a fesztivál központjában, a  kevesebb, mint 10 ezer lakosú kisvárosban, Faak am See-ben és annak közvetlen közelében található szálláshelyek már most elkeltek a 2020-as találkozóra. No, meg arra is fel kell készülni, hogy oda-vissza körülbelül 2000 kilométert kell nyeregben megtenni.  S azt is be kell kalkulálni, hogy ezt a túrát eső nélkül nem lehet megúszni. A karintiai hegyek vidéke eléggé csapadékos, ezért esőruhával mindenképpen készülni kell. Mi odafelé 100, visszafelé pedig vagy 2-300 kilométert mentünk esőben.

Bár az esemény központja Faak am See, gyakorlatilag a tó körül elhelyezkedő települések – Faak am See, Egg am Faaker See, Neuegg am Faaker See, Drobollach am Faaker See, Greuth – közösen rendezik azt az eseményt. A találkozó egy hetének idejére az autóforgalom elől lezárják a tó körüli utakat, s – néhány kivételtől eltekintve – akkor oda csak motorral lehet behajtani. Mindkét sáv a motorosoké, de körforgalom-szerűen csak egy irányba lehet haladni a tó körül, mintegy 10 kilométeren keresztül. Olyannyira hömpölyögnek a motorosok, hogy a településeken belül a gyalogosok számára ideiglenes felüljárókat építenek annak érdekében, hogy egyáltalán át tudjanak menni az út egyik oldaláról a másikra. A motorosokon kívül az utakra csak taxik mehetnek be és minibuszok közlekednek még, hogy ne kizárólag motorral lehessen jutni egyik helyről a másikra, illetve a „megfáradt” motorosoknak se kelljen megszegniük a közlekedési szabályokat. Egyébként a találkozó ideje alatt a tótól messzebb lévő településeken is minden a motorozásról szól: Veldenben a kaszinóban például Harley motorépítő-kiállítás volt. A Harley-Davidson természetesen számos programmal van jelen az esemény központjában létrehozott „Harley-faluban”. Idén is bemutatták az új modelleket – ki is lehetett őket próbálni, de csak Jump Start futópadokon –, s akár Harley-whiskey-t is lehetett kapni, számtalan más, motorozáshoz kapcsolódó dolog mellett.

A Faaker See és környéke csodásan szép hely, s tisztaság, rend van. A találkozóra belépőjegy nincs, de az árak „alsóörsiek”. Ha valaki meg akarja nézni a környéket – s ezt mindenképpen meg kell tenni! –, jobban jár, ha a találkozó kezdeténél hamarabb érkezik vagy zárás után tovább marad. Mindenképpen megéri!   

Fel!