Harley-gyűjtemény Hajdúszoboszlón

A Brotherhood HDC Hungary és a Harley-Davidson Goldrex Nyíregyháza 2019. május 18-án rendezett baráti találkozójáról Görög Csaba sem hiányozhatott, aki immár legelább hét esztendeje dolgozik azon, hogy álma, Európa legjelentősebb tematikus Harley-Davidson gyűjteménye megvalósuljon.
 
 
Csaba már középiskolás korában a régi motorok bűvkörébe került. Akkoriban elsősorban magyar motorokat gyűjtött, de egyetemi évei alatt megvált ettől a kollekciótól, s kizárólag Harley-Davidsonokkal kezdett foglalkozni. Több mint tíz éve annak, hogy Harleyval motorozik, kiváló baráti kapcsolatban van a Goldrex-esekkel, s tagja az általuk alapított chapternek is.
 
A kollekció alapjait tehát már egyetemista korában lerakta, s azóta szisztematikusan gyarapítja. Kiemelten figyel a magyar vonatkozású példányokra, illetve az azokhoz kapcsolódó történetekre. Mert történet nélkül egy kiváló motor is csupán „vas”. Jelenleg is egy történet köré épül a gyűjtemény legújabb ága. E történet hőseinek neve az amerikai motorrajongók körében közismert, nálunk azonban sajnos nem. Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1928-ban egy oldalkocsis Harley-Davidsonnal, egy 1922-es J-modellel indult el és egy 1932-ben Milwaukee-ban a gyártól kapott 1928-as JD-vel érkezett meg több mint 170 ezer kilométert megtéve és mind az öt lakott kontinensen összesen 68 országot érintve. Ők voltak az elsők a világon, akik robbanómotoros járművel erre a teljesítményre képesek voltak. Nagyon híresek, a kor celebjei lettek, s vagyonos emberként tértek vissza Magyarországra. Sulkowsky Zoltán két filmstúdiót is alapított, de a második világháború utáni kommunista hatalomátvétel miatt ezek már nem sokáig működhettek. Sulkowsky a motort, amivel világ körüli útjukról hazatértek, még a háború idején is őrizte, de budapesti, Agárdi utcai háza aknatalálatot kapott, s a járművet is repeszek érték. Az út során a motorra és oldalkocsira felszerelt 270 zománcplakettből – melyeket a világ számos pontján autós és motoros kluboktól kaptak – fosztogatók sokat el is loptak. Sulkowsky végül egy budai üvegesnek adta el a motort, amely 1948-ban még biztosan megvolt, de akkor nyoma veszett. 1950-ben sajnos maga Sulkowsky Zoltán is elhunyt – mindössze 48 éves volt. Görög Csaba szándéka, hogy minél több tárgyat összegyűjtsön a Sulkowsky-hagyatékból. Tudomása szerint 120-130 plakett maradt fenn, melyeket folyamatosan vásárol meg. Több éves „nyomozást”, utána járást követően egyre több szál bomlik ki a múltból. Van már eredeti filmfelvétel, amit Sulkowskyék készettek, eredeti napló, eredeti fotók. Görög Csaba az egész hajdani utazást interaktív kiállítás keretében szeretné bemutatni, rengeteg tárgyi emlékkel.
 
A nagy cél egy 100-120 darabos Harley-Davidson motorkerékpár-gyűjteményre alapozott bemutatóhely létrehozása, mely Európa egyik legkomolyabb motorkerékpár-tematikájú gyűjteménye  lenne. Jelenleg több mint 40 jármű, s rengeteg motoros relikvia képezi az alapokat. A bemutatóhely megvalósításához összesen 8 hektárnyi terület és 10 ezer négyzetméternyi felépítmény áll rendelkezésre. Az is megtörtént már, hogy Franciaországból ajánlottak fel egy 3-4 ezer darabból álló, Harley-Davidsonnal kapcsolatos tárgyakból álló anyagot. A gyűjtő, Bernard elhunyt, s az örökösök nem akarták, hogy a kollekció szétszéledjen. A gyűjtemény gyakorlatilag már Hajdúszoboszlón van, Bernard 1977-ben vásárolt kedves Harleyja pedig nyáron kerül Magyarországra.
 
A hajdúszoboszlói kollekcióból a baráti találkozón is látható volt többek közt az utolsó „Horthy-Harley” – vagyis egy 1937-ben, a kormányőrség számára vásárolt hatból egyedül megmaradt UHS-modell is, ami majdnem elkerült Németországba, de szerencsére sikerült itthon tartani. Ez a gép is ott lesz a 2019. május 25-26-án rendezendő Debrecen Drive elnevezésű járműkiállításon, mint ahogyan egy 1913-as, egyhengeres, eredeti festésű 9B modell, egy a Szelíd motorosok című film által világhírűvé vált Amerika Kapitány párját ritkító replikája, egy Military Police WLA, egy fellelt állapotú oldalkocsis Topper, amiből összesen 300 darab készült, így viszonylag ritka, valamint egy gyári dragbike, azaz egy Destroyer 2006-ból. Lesznek még tárgyak a Sulkowsky-gyűjteményből és 6-7 motorblokk is az erőforrás-kollekcióból. Mindez 115 év Harley-Davidson történetének keresztmetszete.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Megérkezett
a legújabb
kollekció
Irány a webshop
legujabb kollekció kép